Miras paylaşımı işlemlerin nasıl yapılması gerektiği kanunlarca düzenlenmiştir ve miras hukukunca incelenmektedir.

Miras hukuku, vefat eden kimsenin yaşarken sahip olduğu mal varlıklarının kanunlarca belirtilen şekilde pay edilerek hakkı bulunan kişilere hak ettikleri oranlara göre dağıtılmasıdır.

Burada bireylerin karşısında tereke şeklinde bir kavram da çıkmaktadır. Tereke, miras paylaşımı işlemlerinin vefat eden kişinin bıraktığı borçlar ve de mal varlıklarının tamamına verilen isimdir.

Buradan mirasçılara sadece mal varlığı değil borç da kalabileceği anlaşılmaktadır.

Mirasçı Kime Denir?

Bir kimsenin mirasçı konumunda olabilmesi için o kişinin 4721 sayılı Türk Medeni Kanununda belirtilmiş olan tanıma uyması gerekmektedir. Yani, miras bırakan kişi ile mirasçı niteliği kazanan bir kimsenin arasında ya kan bağı ya evlatlık olma durumu ya alt soyu olması ya da sağ kalan eş olması gerekmektedir.

Bir de miras bırakan kişi vefat etmeden önce mal varlığının belli bir kısmını ya da tamamını aralarında herhangi bir bağ olmasa bile mirasçı olması istediğini belirtmişse bu kişi de mirasçılar arasında yerini almaktadır.

Miras Nasıl Paylaştırılır?

Miras paylaşımı için her bir mirasçının hak ettiği oranın hesaplanması gerekmektedir. Bu oranlar yasalar ile düzenlenmiştir. Örnek olarak sağ kalan eşe verilecek miktar ile çocuklara verilecek miktar birbirinden farklı olabilir.

Sağ kalan eş mirasın çeyreğini, vefat eden kişinin çocukları ise 8’de 3’ünü hak etmiş olurlar. Ancak kişi sağ iken özel taleplerde bulunmuşsa bunlar dikkate alınarak yeniden oranlama yapılabilir.

Miras paylaşımında ilk esas olarak vefat eden kişinin talepleri yerine getirilmektedir.

Veraset İlamı Ne Demek?

Veraset ilamının bir diğer adı mirasçılık belgesidir. Bu belgede yazılı olarak mirası bırakan ve vefat eden kişinin mirasçılarının adları ve ne kadar pay alacakları belirtilmektedir.

Bu belgenin alınabilmesi için herhangi bir notere başvurulması gerekmektedir. Eğer kişi yabancı ise o halde Sulh Hukuk Mahkemesi’ne giderek belgenin buradan talep edilmesi gerekmektedir.

Belgenin elde edilmesi için bütün mirasçıların bir araya gelmesine ve beraber işlem yapmasına gerek yoktur. Tek bir mirasçı bu işlemleri halledebilir.

Bu belge alındı diye kişiler direkt olarak hemen mal sahibi olmazlar. Bu belgede yalnızca kişilerin adları ve alabilecekleri paylar yer almaktadır.

Miras Taksim Sözleşmesi

Miras Taksim Sözleşmesi noter huzurunda imzalanması önerilen (zorunlu olmasa da kolaylıklar sağlar) mirasçıların kendi aralarında anlaşmaları sonucunda mal varlığının nasıl paylaşılacağına dair bir sözleşmedir.

Burada mirasçılar arasında bir uzlaşma durumu söz konusudur. Bu işlemler ve sonrası süreç için her bireyin iyi bir miras avukatından yardım alması çok önemlidir.

Her ne kadar miras avukatı gibi bir branş bulunmasa da bazı başarılı avukatlar bu alanda hizmet vermektedir.

Miras Davası

Mirasçılar mal paylaşımı konusunda uzlaşma sağladıklarında Miras Taksim Sözleşmesi imzalanarak mal paylaşımı aşamasına geçilir. Ancak uzlaşma sağlayamadıklarında ortaklığın giderilmesi davasında gereksinim duyulur.

Mirasçıların aralarındaki sorunların çözümü için Sulh Hukuk Mahkemesine başvurulması gerekmektedir. Bu süreci en iyi şekilde yönetmek ve problem yaşamamak adına miras avukatına ihtiyaç duyulabilir.

Bu sayede hangi malın kimde kalacağı mahkeme kararı ile tespit edilir ve mallar mirasçılar arasında adil bir şekilde paylaştırılır. Bu esnada eğer varsa vasiyetname ve saklı paylı mirasçılar dikkate alınarak işlemler yapılır.

İşlemler nikahsız eş, evlilik dışı doğan çocuklar, bankalardaki paraların paylaşılması, menkul ve gayrimenkullerin paylaşılması, vasiyet vb. durumlarından etkilenecektir. Kişiler özel durumları olsun ya da olmasın mutlaka süreci en iyi şekilde yönetmek adına bir miras avukatından yardım almalıdır.

Detaylar için İzmir miras avukatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.