İddet Süresi Ne Zaman Başlar? İddet Süresi Ne Kadardır?

“İddet süresi nedir?” “İddet süresi ne zaman başlar?” Gibi aklınıza takılan tüm soruların cevaplarına bu içerikten kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. İddet süresi kanunlarda yer alan adıyla iddet müddeti, boşanma davalarından sonra veya evliliğin son erdiği durumlardan sonra kadının yeni bir evlilik yapması için kanun kapsamında beklemek zorunda olduğu 300 günlük süreyi temsil etmektedir. Evliliği herhangi bir nedenle sona eren kadınların iddet beklemenin ne anlama geldiği sorusu merak ediliyor. Evlilik resmen sona erdikten sonra kadının iddet süresi başlar. İddat süresi ile ilgili soruların cevapları Türk Medeni Kanunu m. 132 adresinde yer almaktadır:

“Evlilik sona ererse kadın, evliliğin sona erdiği tarihten itibaren 300 gün içinde evlenemez.”

Hukukta iddet olarak bilinen süre sadece kadınlara mahsustur. Yasa koyucuların böyle bir kurala öncelikle ihtiyacı var çünkü kadınlar hamilelik riski taşıyor hem kadınları hem de çocuklarını koruyor ve bu süre zarfında babalara kesinlik veriyor. Yani amaç doğacak çocukta olası kan karışıklığını önlemektir.

İddet Ne Demektir?

İddet kelime anlamı olarak süre saymak olarak tercüme edilebilmektedir. Dolayısıyla bu süre oyunca bekleyen kadın toplum tarafından iddet saymak, iddet müddeti gibi hatalı kullanımları da yapmaktadır. İddet müddeti olarak bilinen zaman zarfına kadınlar kanunlarda yer alan kapsam dahilinde herhangi bir evlilik yapamamaktadır. Kanun koyucu iddet süresi yerine daha anlaşılır bir tabir olan bekleme süresi tabirini günümüzde kullanmaktadır.

İddet Süresi Nedir?

İçeriğin giriş kısmında da belirttiğimiz gibi iddet süresi boşanmış olan kadının yeniden evlenmesi için beklemesi gereken süredir. Her ne kadar kanunumuzda boşanmış bir kadının yeniden evlenmesi için boşanmanın ardından geçen süresinin 300 gün olsa da kadının evlenmesi halinde de bir yaptırım bulunmamaktadır. Günümüz kanunları nezdinde yeniden bir evlilik bağı kurmuş olan kadının ilk evliliği üzerinden 300 gün geçmese bile yapmış olduğu evlilik kanunlar karşısında kabul görecektir. İddet süresini beklemeyen kadın evliliğinin geçerliliği konusunda herhangi bir kısıtlama ile karşı karşıya kalmayacaktır.

İddet Müddeti Nedir?

İddet müddeti nedir sorusuna verilecek en önemli cevap taraflar arasına yaşanan boşanmaların ardından doğabilecek çocukların soybağının tespitinin önemli bir rol oynamasıdır. Kesin karar olarak iddet müddeti içerisinde doğan çocukların babası evlilik sona ermeden önceki kocasıdır. Kanunlar kapsamında boşanmış kadınların doğan çocuklarının babası da en son evli olunan kişi olarak bilinir. Ancak anne adayının hamilelik süresi boyunca yeni bir kişi ile evlenmesi sonucunda kanunlar karşısında babası annenin evlendiği bir sonraki eşi olacaktır. Tüm bu durumların önüne geçilmesi için iddet süresi kanunlar tarafından şart koşulmuştur.

İddet Süresinin Amacı Nedir?

İddet süresinin genel amacı boşanma sonrasına doğacak olan çocukların soy bağı karışıklıklarının önüne geçilmesidir. Bu sebepten ötürü iddet müddeti tarihi geçmişi olarak da oldukça eski bir uygulamadır. İddet müddeti uygulamaları İslam Hukuku’nda da görülmüştür.

İddet Süresi Hangi Koşullarda Sona Ermektedir?

İddet süresü boşanmış olan kadının doğum yapmasıyla birlikte kendiliğinden sonra erecektir. Tüm bu bilgilerle birlikte boşanmış olan kadının boşandığı tarihte hamile olmadığının anlaşılması ve boşanmış olduğu eşi ile birlikte yeniden evlenmek istemesi halinde mahkeme tarafından belirlenen bekleme süresi ortadan kalkacaktır.

İddet Süresi Nasıl Kaldırılır?

İddet süresinin ortadan kaldırılması için içerik boyunca listelenmiş olan hallere ek olarak bu paragrafta değineceğimiz koşullarla birlikte te kaldırılması mümkündür. İddet süresinin ortadan kaldırılması için gebe olan kadının doğum yapması veya kadının boşandıktan sonra gebe olmadığının kanıtı ile birlikte iddet süresi ortadan kalkacaktır.

Yukarıda yer alan koşulların dışında yer alan koşullar nedeniyle iddet süresinin ortadan kaldırılmasını düşünüyorsanız yetkili mahkemeye başvuru yaparak da bu koşulun kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Sizlerde iddet süresini kaldırmak istiyorsanız boşanma avukatı İzmir ile bir görüşme sağlayabilirsiniz. Alanında uzman avukatlarımız sizlere en kısa sürede bu sürenin kaldırılması için gerekli desteği sunacaktır. İddet süresinin kaldırılması için  yetkili mahkemeye bir dizi tıbbı belge sunulması gerekmektedir. İzmir boşanma avukatı tüm bu belgelerin hazırlanmasında sizlere eşlik edecektir.

İddet Süresinin Kaldırılması İçin Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?

İddet süresinin kaldırılması için gerekli olan evrakların başında alanında uzman bir hastaneden alınmış tam ve kesin belgeler eşliğinde mahkemeye başvurulması gerekmektedir. 2023 yılında bu süreç ortalama bir ay kadar sürmektedir. İzmir avukat bürosu ile birlikte bu süre minimum sürelere gelmektedir. Sizlerde en kısa sürede iddet sürecinin sonuna gelmek için İzmir boşanma avukatı ile iletişime geçebilirsiniz.

İddet Hükmü Nedir?

İddet süresinin kaldırılması için mahkemeye başvurulması halinde mahkeme iddet süresinin kaldırılıp kaldırılmayacağına karar verir. Ancak mahkemenin iddet süresini iptal etmesi için mahkemeye yeterli delilin sunulması gerekir. Bu dönemde sağlık kurumundan alınan raporlar çok önemlidir çünkü bu raporlar kadının hamile olup olmadığını kanıtlar, bu nedenle adetin gelmesini beklemeye gerek yoktur. Mahkemenin iddet süresini kaldırma kararı ile artık kadınlar kalan süreyi beklemeden evlenebilecek.

İddet Süresi Ne Zaman Başlar?

İddet süresi boşanmasının hemen ardından başlamaktadır. Evlilik; Ölüm, Ölüm Farzı, Devamsızlık ve Boşanma gibi nedenlerle sona erecektir. İddet süresinin başlangıç ​​tarihi de ne zaman bittiğine göre değişir.

Ölümle aynı sonucu doğuran ölüm veya ölüm tahmini halinde, ölüm tarihinden itibaren iddet sayılır. Yokluğunda süre, mahkemenin evliliğin sona ermesine karar vermesiyle başlayacak. Boşanma halinde iddet süresi boşanma kararının kesinleşmesi ile başlayacaktır.

İddet Süresi Nasıl Hesaplanır?

İddet süresi hesaplaması yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur iddet süresinin başlangıcının tespit edilmesidir. İçerik boyunca sizlere aktardığımız gibi iddet süresinin başlangıcında evlilik ne zaman bittiği ve hangi sebepten ötürü bittiğinin bakılması gerekmektedir. Tüm bu belirlemelerin yapılması için avukat İzmir ile iletişime geçebilirsiniz. Evliliğin son ermesi nedenine göre iddet süresinin başlangıcı değişkenlik göstermektedir.

Boşanan Kadının İddet Süresi Nasıl Hesaplanır?

300 günlük süre, kadının evliliğinin nihayet sona ermesinden itibaren başlar. Boşanma sadece evliliğin sona ermesi olarak anlaşılmamalıdır. Çünkü ölüm veya yokluk halinde medeni ilişki sona erer. Dolayısıyla bu durumlarda 300 günlük süre geçerliliğini koruyor.

Boşanmış kadının iddet süresi, boşanma kararının kesinleştiği günden itibaren başlar. Yani taraflar boşanma kararı verildikten sonra kanun yoluna başvurmak için tanınan süre içinde başvuruda bulunmaz veya bu haklarından açıkça feragat ederse, boşanma kararı başvuru süresinin sona erdiği tarihten itibaren hüküm ifade eder. Tüm bunların yanı sıra yasal yardımdan feragat tarihi ancak tüm bu beyanlarla birlikte taraflar kararı bir üst mahkemeye de havale edebilirler. Bu durumda iddet süresi, üst mahkemenin kararının kesinleşmesinden itibaren başlayacaktır.

Sizlerde yukarıda anlatılan durumlar ile karşı karşıya kaldıysanız İzmir boşanma avukatına danışabilirsiniz. Avukatlarımıza danıştığınız ilk andan itibaren yapılması gereken tüm işlemler yapılacak ve iddet sürecinin en kısa sürede bitirilmesi sağlanacaktır. İzmir avukatlık bürosu ile iletişim sayfasında yer alan numaralar üzerinden kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.