Ceza yargılama sisteminin temel mahkemelerinden biri olan ceza mahkemesi, diğer mahkemelerin görevleri arasında yer almayan tüm davalara ceza mahkemeleri bakar. Ceza mahkemeleri ağır ceza mahkemesi, asliye ceza mahkemesi, çocuk mahkemesi, çocuk ağır ceza mahkemesi, fikri ve sinai haklar ceza mahkemesi gibi sınıflara ayrılır. Kişinin işlemiş olduğu suç niteliğine göre yargılanacağı ceza mahkemesi de ilgili kişiler tarafından belirlenir.

Suç nedeni ile kişiye verilecek olan cezalar Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilir. Görev kuralları gereğinde hangi mahkemenin, hangi dava ve sonuçlara bakacağı maddeler halinde belirlenmiştir. Ceza mahkemelerinin görevle belirlenmesinde ağırlaştırıcı ya da hafifletici nedenler gözetmeksizin kanun içerisinde yer alan suçun cezasının üst sınırda olmasına dikkat edilir. İzmir ağır ceza avukatları, kişiye tanımlanan suç süresini en aza indirmek için elinden gelenin fazlasını yapar.

Ceza Mahkemeleri Hangi Davalara Bakar?

Ceza mahkemeleri genellikle tek hakim ile yürütülen ve belirli suç tiplerinin yargılanması görevini üstlenirler. Ceza mahkemelerinde genel anlamda suçun ceza niteliğinin en az 10 yıl ya da hapis cezasının gerek görüldüğü durumlarda dava ve işlere bakmakla yükümlüdür. Türk Ceza Kanunu’na göre ceza mahkemeleri kasten adam yaralama, taksirle yaralama, cinsel taciz, basit cinsel saldırı, uyuşturucu kullanılmasına yol gösterme, vergi kaçakcılığı, tehdit, hakaret, şantaj, hırsızlık, mala zarar verme, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, parada sahtecilik, cumhurbaşkanına hakaret, basit dolandırıcılık suçu ve trafik güvenliğini tehlikeye sokma gibi suçların yargılama salonlarıdır. Sıralanan suçlarda delil durumu, tanık ve sanıkların mahkemedeme hazır edilmesi, kişinin mahkemeye sunmuş olduğu belgelerin yeterliliği mahkeme sürecini belirler. Ayrıca ceza mahkemelerinde sanığın avukat savunması da büyük önem taşır. İzmir ceza avukatı yapmış olduğu savunmalar ile ortalama 2 celsede davayı sonuçlandırır.

Ceza Davaları Ne Kadar Sürer?

Ceza mahkemeleri hem sanık hem de müşteki tarafından ne kadar süreceği konusunda hakkında araştırmalar yapılan mahkeme türlerindendir. Ceza mahkemeleri genellikle 10 yıl veya kişinin hakkında hapis cezası uygun görülmesi durumlarında, suç ve kanuna göre işlenen suçun değerlendirilmesini üstlenir. Ceza mahkemelerinde kanunlara göre hedef süre ortalama 300 ile 390 gün olarak belirlenmiştir.

Bu anlamda ceza mahkemeleri suçun niteliğine göre değişebileceği gibi yaklaşık olarak 10 ile 13 ay arasında değişiklik gösterebilir. Öyle ki suçun niteliği bilinmiş olsa da ceza mahkemesinin ne kadar süreceği ile ilgili net birşey söylemek doğru değildir. Ceza mahkemelerine gelen her dosya ve suç tipi kendi özellerinde değerlendirilir, kişinin almış olduğu hukuki yardımlar ile bu süre zarfında değişiklikler görülebilir. Buna bağlı olarak ceza mahkemelerinde iyi bir avukat ile savunma yapmak büyük önem taşır.

Ceza Mahkemesinden Çıkan Kararlar Nedir?

Ceza mahkemeleri sonucunda çıkacak olan kararlar kişinin işlemiş olduğu suç tipi, davaya ve kişinin mahkemede sergilemiş olduğu hal, hareketlerine göre değişiklik gösterir. Ceza mahkemelerinin üst sınırı 10 yıl veya daha az hapis cezasını gerektiren suçlar da ön görülebilir. Ceza mahkemeleri sonuçlandığında süreli hapis cezası, süreli hapis cezası ile birlikte para cezası, asli para cezası veya hükmün açıklanmasının geri bırakılması şeklinde kararlar çıkabilir.

Verilen bu kararların yanı sıra iyi bir avukat aracılığı ile yapılan sağlam savunmalarda, beraat kararlarının doğduğu da bilinmektedir. Ceza mahkemelerinin vermiş olduğu kararlar kesin olmamak ile birlikte üst mahkemeye temyiz edilmesi halinde kararın kesinleşmesini etkileyeceğinden, ceza davası kararlarına deneyimli avukatlar ile katılmak faydalı olacaktır.

Ceza Mahkemelerinin Hangi Kararlarında İtiraz Başvurusu Yapılmaz?

Ceza mahkemelerinden çıkan kararlar sonrasında üst mahkemelere başvurarak itiraz etme hakkı sanığa verilmiştir. Mahkemenin vermiş olduğu karara itiraz etme süresi tebliğinden itibaren 7 iş günü olarak belirlenmiştir. Fakat bazı kararlar sonrasında kişilerin itiraz etmelerine gerek kalmaz.

Kesin hüküm niteliğine giren bu kararlar 3.000 TL ve bu miktarın altında bir tutar ile belirlenen para cezaları, üst sınırı 500 günü geçmeyen adli para cezası niteliğinde çıkan beraat kararları olarak belirlenmiştir. Ayrıca ceza mahkemelerinde avukat tutma zorunluluğu olmamış olsa da davalara avukat ile katılım sağlamak birçok hakkın kaybolmasına engel olacaktır.

Detaylı bilgi almak için İzmir Ceza Avukatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.