Bireylerin hak ve özgürlükleri ihlal edildiğinde mağdur olan kişilerin hak ve özgürlüklerini savunmak adına şikâyet etme hakları vardır. Bu kişiler haklarını savunmak ve hukuka aykırı durum olduğunu bildirmek için savcılığa suç duyurusu yapabilirler. Savcılığa suç duyurusu, yazılı ve sözlü olmak üzere iki farklı şekilde yapılabilir. Ancak yazılı şikâyette bulunmak daha doğru ve etkilidir.

Bazı suçların savcılığa şikâyeti mümkün olsa da bazı suçlar savcılık suç duyurusu kapsamına girmez. Bu noktada şikâyet edilecek suçun mutlaka şikâyete tabii suçlar içerisinde yer alması şartı vardır. Bu suçlar, şikâyet süresi dolmadan savcılığa suç duyurusu yapılarak bir İzmir avukat eşliğinde yapılmalıdır. Bu suçların bazıları uzlaşma kapsamına girerken cinsel saldırı gibi suçlar, uzlaşmanın yapılmadığı suçlardır.

Savcılığa Suç Duyurusunda Bulunmak Ücretli mi?

Kanunlar kapsamında şikâyete tabii olan suçlar arasında herhangi bir suç ile karşı karşıya kalan ve haksızlığa uğrayan bireyler, savcılığa giderek dilekçe verip yazılı olan şikâyette bulunabilir. Bu şikâyet sırasında mağdur olan kişiler savcılığa herhangi bir ücret ödemeyeceğinden şikâyet işlemi tamamen ücretsizdir. Bu nedenle de kişiler mağdur edildiğinde herhangi bir çelişkiye düşmeden İzmir avukat danışarak ücretsiz şekilde dilekçe yazarak ya da sözlü olarak suç duyurusunda bulunabilir.

Savcılığa suç duyurusu yaparken asılsız iddialardan kaçınmak son derece önemlidir. Bir kişi herhangi bir suçtan dolayı mağdur edildiğini iddia ederek suç duyurusunda bulunuyor ise ve bu iddiaların soruşturma kapsamında asılsız olduğu tespit edilir ise bu durumda bu kişiler kanun karşısında bir takım yaptırımlar ve cezalar ile karşılaşabilir.

Savcılığa Şikâyet Edilen Kişiye Ne Olur?

Mağdur edilen kişi savcılığa suç duyurusu yaptıktan sonra mağdur kişinin ifadesi alınır. Daha sonrasında savcı soruşturmayı başlatır ve eğer soruşturma sırasında şikâyet edilen kişinin suçu işleme ihtimalini yüksek görürse o halde savcı iddianame hazırlayarak şüpheliyi ceza mahkemesine gönderir. Savcılığa şikâyet edilmiş olan kişiler, mahkemeye gönderilmez ise ifadelerini emniyet müdürlüğünde verir.

Şüpheli olan yani savcılığa şikâyet edilen kişiler, ifade verdikten sonra ifadeler savcı tarafından incelenir. Eğer savcı tarafından delillerin yetersiz olduğuna ve kovuşturmanın yer olmadığına karar verilir ise şikâyet edilen kişi serbest bırakılır. Ancak şikâyet edilen kişinin suçu işleme ihtimali yüksek görülür ise o halde şüpheli kişinin mahkemeye sevki için işlemler başlatılır. En iyi avukat İzmir her türlü durumlarda yardımcı olacak bilgi ve donanıma sahiptir.

Savcılık Suç Duyurusu Nereye Yapılır?

Haksızlığa uğrayan, hak ve özgürlükleri gasp edilen kişiler; şikâyete tabii olan suçlar ile karşı karşıya kaldıklarında mağdur eden kişi ya da kişiler hakkında suç duyurusunda bulunabilir. Mağdur edilen kişiler, suç duyurularını farklı kanallar yolu ile yapabilir.  Öncelikle kişi, tüm olayın en ince ayrıntısına kadar anlattığı bir suç duyurusu dilekçesi hazırlamalıdır.

Mağdur edilen ve yazılı olarak suç duyurusunda bulunmak isteyen kişi, dilekçesini hazırladıktan sonra Cumhuriyet Başsavcılığına ya da kolluk kuvvetlerine şikâyetini belirtir. Eğer mağdur edilen kişi, suç duyurusunu kolluk kuvvetlerine yapar ise kişinin şikâyet dilekçesi savcılığa ulaştırılır ve böylece süreç başlamış olur.

Savcılığa Suç Duyurusu Geri Alınabilir mi?

Herhangi bir durumdan ötürü haksızlığa uğramış ve mağdur edilmiş olan kişiler doğrudan savcılığa ya da kolluk kuvvetlerine şikâyetlerini sözlü ya da yazılı olarak bildirebilir. Bu süreç içinde mağdur edilen kişilerin şikâyet edilen şahsı tanıması gerekliliği gibi bir zorunluluk yoktur. Bazı şikâyete tabii olan suçlarda kişinin tanınmama suçun işlenmediği anlamını taşımaz.

Mağdur edilen kişi savcılığa suç duyurusu yaptıktan sonra kendi isteği ile dilerse suç duyurusunu yani şikâyetini geri alabilir. Böyle bir durumda su duyurusu yapan kişi, yine suç duyurusunu geri aldığının bildirir bir dilekçe yazarak savcılığa iletir. Ancak suç duyurusunu geri aldıktan sonra aynı kişinin aynı eylemi tekrar etmesi halinde tekrar suç duyurusunda bulunma hakkı yoktur.

Savcılığa Suç Duyurusu Ne Zaman Sonuçlanır?

Kanunlar kapsamında şikâyete tabii olan birçok suç modeli vardır. Mağdur edilen kişi suç duyurusunda bulunduktan sonra soruşturma süreci başlar. Bu süreçte taraflar dinlenir, deliller toplanır ve varsa tanıklar dinlenir. Bu durumda en iyi avukat İzmir’de de bulunarak soruşturmanın yakından takibi mümkündür. Soruşturmanın ne karda süreceği tamamen dava ile ilgilidir. Bazı suçlar, 1 ay içerisinde sonuçlanabilirken bazı suçların neticelenmesi ve soruşturma 1 yıla kadar sürebilir.

Detaylı bilgi almak için İzmir Avukat adlı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.