Hakaret Savunma Nedir?
Hakaret savunması, bir kişinin kendisine karşı açılan hakaret davasında, yaptığı eylemleri hukuka uygun bir çerçevede açıklayarak savunmasını ifade eden bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Öte yandan, Türk hukukunda hakaret suçları genellikle Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesi kapsamında değerlendirilir. Hakaret savunması ise sanığın söz konusu ifadeyi belirli durum ve koşullar altında söylediğini ya da yazdığını öne sürerek suçun oluşmadığını iddia etmesiyle yapılmaktadır.
Öte yandan, hakaret suçunun eleştiri ile karıştırılmaması gerekmektedir. Örneğin, toplumsal meseleler veya kamusal figürler hakkında yapılan yorumlar, hakaret değil, eleştiri kapsamında olabilmektedir. Eleştiri hakkının kötüye kullanılması hali haricinde, eleştirinin sınırları içerisinde kalan ifadeler suç teşkil etmez ve dolayısıyla bir hakaret söz konusu olmadığı için dava edilmesi de gerekmemektedir.
Bazı durumlarda hakaret davasına taraf olan sanık, kullandığı ifadelerin kişisel bir görüş ifade ettiğini veya abartı olduğunu da savunarak hakaret kastı taşımadığını öne sürebilir. Özellikle mizah veya hiciv unsurları içeren ifadeler bu kapsamda değerlendirilebilen hususlardandır.
Hakaret Savunma Dilekçesi Yazılırken Nelere Dikkat Edilir?
Hakaret savunma dilekçesi yazarken, ilk olarak iddiaların hukuki temellere oturtulması ve doğru bir savunma stratejisi izlenmesi oldukça önemlidir. Öte yandan, dilekçede kullanılan dilin resmi, saygılı ve hukuki terminolojiye uygun olması gerekmektedir. Herhangi bir hakaret iddiasına karşı bir savunma yapılıyor olsa dahi, dilekçenin içeriği ve üslubunun suç teşkil edebilecek başka bir ifadeye yol açmaması gerekmektedir.
Öte yandan, hakaret iddiasına konu olan hakaret örnekleri ayrıntılı bir şekilde açıklanmalıdır. Olayın nerede, nasıl ve ne şekilde gerçekleştiği, tarafların pozisyonları ve konuşma bağlamının detaylı bir biçimde anlatılması davanın işleyişi için oldukça önemlidir. Eğer olayla ilgili yazılı, görsel veya sesli kayıtlar gibi deliller varsa dilekçeye eklenmeli ya da delillerin mahkemeye sunulacağı belirtilmelidir. Delillerin, hakaret kastının olmadığını veya sözlerin hukuka uygun olduğunu destekleyecek nitelikte seçilmesi gerekmektedir.
Ek olarak, TCK 125. maddesi ve ilgili mevzuatlar çerçevesinde savunma yapılması, gerekirse içtihatlardan ve yüksek mahkeme kararlarından örnekler verilmesi gerekmektedir. Ayrıca, hakaret suçunda geçerli olan 8 yıllık azami zamanaşımı süresinin geçip geçmediğinin, suçun işlendiği gün itibariyle hesaplanmasına da dikkat edilmelidir. Dava zamanaşımı söz konusu olan suçlar açısından soruşturma veya yargılama aşamalarının başlatılması söz konusu değildir.
Savunma stratejisinin de doğru bir şekilde seçilmesi gerekmektedir. Örneğin, hakaret değil, eleştiri yapıldığı belirtilerek, eleştirinin sınırları içinde hareket edildiği öne sürülebilen savunmalardandır. Davaya konu olan diğer tarafa yönelik ifade doğru bir iddiaya dayanıyorsa, ispat hakkı kapsamında da savunma yapılabilmektedir. İspat edilebilir olaylarda, karşılıklı hakarete veya kasten yaralama suçuna karşı yapılan hakaret veya haksız bir fiile karşı söylenen hakaret suçunun işlenmesi şeklindeki cezayı azaltan veya ceza verilmeyecek hallerin var olup olmadığının da tespit edilmesi gerekmektedir.
Hakaret Davasında Savunma Nasıl Yapılır?
Hakaret davasında savunma yapmak, sanığın suçlamaya karşı kendini doğru bir şekilde ifade etmesini ve hukuki temellere dayalı bir savunma stratejisi izlemesini gerektirmektedir. Öte yandan, hakaret davasında savunma aşaması, inceleme sürecinde emniyet veya savcılık birimlerine, yargılama aşamasında ise mahkeme önünde sözlü açıklama veya yazılı başvuru ile yapılmaktadır.
Her olayın kendi doğal unsurları dikkate alınarak yapılabilecek etkili bir savunmayla hakaret davasından beraat etmek mümkündür. Bu nedenle, savunma aşamasında sunulan delillerin savunmanızla örtüşmesi ve özellikle hakaret amacı taşımayan ifadeleri yer ettiğinizi açıklamaya yönelik olması gerekmektedir. Örneğin, yapılan eylemin hakaret değil eleştiri olduğu veya kişilik haklarını korumak için yapılan karşılıklı münakaşalar sonucu söylendiği gibi unsurlara değinilmesi gerekmektedir.
Özellikle savunma gibi durumlarda, hukuki süreçlerin karmaşıklığı ve yeterli titizlikle yürütülmesinin gerekmesi nedeniyle bir avukattan yardım alınması önerilmektedir. Alanında profesyonel bir avukat yardımıyla süreç daha iyi ilerletilebilir, davaya ilişkin iddiaların yer aldığı dilekçeler titizlikle düzenlenebilir ve savunma aşamasında etkili bir savunma yapılması sağlanabilir. Siz de hakaret davasında savunma nasıl yapılır? şeklindeki sorularınızla ilgili İzmir Avukat Vural & Altun Hukuk ve Arabuluculuk Bürosu ile iletişime geçerek, gerekli desteği alabilirsiniz.
Hakaret Savunma Dilekçesi Örneği
Yetkili bir avukat yardımıyla hazırlanabilecek hakaret davası savunma dilekçesi örneği aşağıdaki şekilde olmaktadır:
İSTANBUL ( ) AĞIR CEZA MAHKEMESİNE
DOSYA NO :
SANIK :
MÜDAFİ :
KONU : Savunmalarımızın sunulmasından ibarettir.
AÇIKLAMALAR
Müvekkil hakkında ,Türk Ceza Kanunu’nun 125/2,53,63 maddeleri uyarınca Hakaret suçuna istinaden kamu davası açılmıştır. İşbu dilekçe ile isnat edilene suçlamalara ilişkin savunmalarımızı sunmaktayız.
1-SÖZ KONUSU İFADELER HAKARET DEĞİLDİR.
Müvekkil, whatsapp üzerinden mağdur kişiye hakaret ettiği iddia edilmişse de söz konusu ifadeler Yargıtay kararlarında da hakaret olarak kabul edilmemektedir. Hakaret suçunun oluşabilmesi için, karşı tarafın onur, şeref ve saygınlığını rencide edici nitelikte olması gerekmektedir. Oysaki mesajlardaki ifadeler bu durumu karşılamamaktadır ve hakaret suçunun unsurları oluşmadığından müvekkilin beraatine karar verilmesi gerektirmektedir.
2- İSNAT EDİLEN SUÇLAMAYI KABUL ETMEMEKLE BİRLİKTE; SÖZ KONUSU HAKARET SUÇU OLUŞMUŞ OLSA DAHİ TCK MD. 129 HAKSIZ FİİL NEDENİYLE VEYA KARŞILIKLI HAKARET MADDESİ UYGULANMALIDIR.
Söz konusu suçlamaları kabul etmemekle birlikte ; mahkeme aksi kanatte ise hakaret fiilinin karşılıklı olması ve haksız fiil nedeniyle oluşmasından ötürü TCK madde 129 uygulanmalıdır.
Haksız fiil nedeniyle veya karşılıklı hakaret
Madde 129- (1) Hakaret suçunun haksız bir fiile tepki olarak işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir.
(2) Bu suçun, kasten yaralama suçuna tepki olarak işlenmesi halinde, kişiye ceza verilmez.
(3) Hakaret suçunun karşılıklı olarak işlenmesi halinde, olayın mahiyetine göre, taraflardan her ikisi veya biri hakkında verilecek ceza üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıkladığımız hal ve sebeplerle; müvekkil hakkında isnat edilen suçlamalardan BERAATİNE karar verilmesini saygılarımla vekaleten arz ve talep ederim.
SANIK MÜDAFİ
Siz de fikrinizi belirtin