Yasal yollarla hakkın iadesini talep etmek her vatandaşın anayasal hakkıdır. Davalar hukuk ve ceza davaları olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Dava nasıl açılır sorusu, hakkını yasal yollarla aramak isteyenlerin merak ettiği konulardandır. Ceza davaları bir suç duyurusuyla başlar, hukuk davaları ise başvuru ile başlamaktadır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na tabi olan davaların açılması için mahkemeden hak talebi yapılması gerekmektedir.

Dava Açmak

Dava açmak için öncelikle yetkili mahkemeye bir dilekçe verilmelidir. Harca tabi olan bir dava ise harç ve gider avansı da peşin olarak mahkeme veznesine ödenmek zorundadır. Tüm işlemler tamamlandığında dilekçenin mahkeme esasına kaydedilmesi ile davanız açılmış olur.
Yaşanılan herhangi bir sorun nedeniyle yasal yollarla hak talebinde bulunmak isteyen tüm vatandaşlar bir kişi ya da kuruluşa dava açabilir. Bir dilekçe ile mümkün olsa da dava açma yasal sonuçları olan ve mali bir yük getirisi olabilen bir durumdur. Dava açarken bir avukat tutma zorunluluğu olmasa da avukat desteği bu süreçte önemlidir. Özellikle hukuk ve usul konusunda bilgi sahibi değilseniz bulunduğunuz bölgeye göre örneğin İzmir avukat olarak bir yardım almak dava sürecinde sizi başarıya götürecektir.
Dava açma konusunda kararsızlık yaşıyorsanız, haksızlığa uğradığınızı düşündüğünüz her durumda mahkemeye başvurarak hakkınızın iade edilmesini talep etmenin anayasal hakkınız olduğunu unutmamalısınız. Bunu kullanmaktan çekinmemelisiniz. Fakat bu hakkı kullanırken davayı kazanma ihtimaliniz, kaybettiğiniz takdirde davanın size ne kadar masrafa ve zamana neden olacağını da hesaplamanız önemlidir. Bu nedenle bir dava açarken avukat desteği almak hem usul ve bilgi konusunda hem de bu sıkıntılı süreci kolay atlatmanız açısından önemlidir. Dava açtıktan sonra bir davayı takip etmek de oldukça önemlidir. Eğer davanızı takip etmeyi ihmal ederseniz davanız reddedilebilir ya da açılmamış sayılabilir.

Dava Dilekçesi

Dava dilekçesi açacağınız davanın en önemli aracıdır. Dilekçede olayları açık ve net bir şekilde anlatmak gerekir. Gereksiz ayrıntılara girmek ya da uzun yazmak, davayla ilgisiz konuları dilekçeye eklemek gibi hukuki noktalardan eksik bir dilekçe hazırlamak davanıza zarar verir. Bu nedenle dilekçeyi maddeler halinde eğer varsa ekler ve delillerle beraber göstererek liste halinde yazmak çok daha açık ve anlaşılır olacaktır.
Dava açmak için bir avukatın yardımına başvurmak en doğru yoldur. Bu alanda yeterli bilgiye ve tecrübeye sahip olduğunuza inanıyorsanız kendiniz de davanızı takip edebilir ve dava açabilirsiniz. Dava başvurusu yapmadan önce aynı konuda verilmiş mahkeme kararlarına bakabilir ve dilekçenizi hazırlarken bu kaynaklardan faydalanabilirsiniz. Yine bu kararların güvenilir bir kaynaktan alınmış olması ve kesinleşmiş kararlar olması önemlidir.