Boşanma davası çekişmeli ve anlaşmalı olarak iki farklı şekilde açılabilir. Boşanma davalarının ne kadar süreceği ise anlaşmalı mı yoksa çekişmeli mi olacağına göre değişiklik gösterir. Evlilikleri artık boşanma aşamasına gelen tarafların en çok merak ettikleri konulardan birisi de davanın ne kadar süreceğidir. Bu durum elbette ki her iki taraf için de belirli psikolojik etkileri beraberinde getirir. Ortaya çıkacak olan psikolojik etkiler de göz önünde bulundurulduğu zaman davanın ne kadar süreceği bir hayli önem taşır.

Boşanma davalarının ne kadar süreceği öncelikli olarak niteliklerine göre değişiklik gösterir. Eğer açılan dava anlaşmalı boşanma davası ise bu durum genellikle çok daha kısa sürecektir. Ancak çekişmeli boşanma davalarının süreci daha uzun ve yıpratıcı olacaktır. Belirtilen sebepten dolayı da dava sürecinin tespit edilmesi adına ilk olarak bu iki dava türünün de incelenerek anlaşılması gerekir. Böylelikle de insanlar, evlilikleri boşanma aşamasına geldiği zaman kendilerini nasıl bir sürecin beklediğine dair daha geniş kapsamlı bilgi sahibi olma imkanını elde ederler.

Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanma davası ne kadar sürer sorusu evlilikleri boşanma aşamasına gelen ve anlaşarak boşanmak isteyen tarafların sıkça araştırdıkları bir konudur. Bu davalar, tarafların bir araya gelmesinin ardından boşanma ve sonuçları üzerinde mutabık kalarak birlikte hareket ettikleri davalardır. Bu kapsamda Türk Medeni Kanunu’nun 166/3. Maddesi hükmü doğrultusunda en az 1 yıl sürmüş olan evliliklerde eşlerin birlikte başvurmaları veyahut bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi durumunda evlilik birliğinin temelden sarsılmış olduğu kanısına varılır. Böylelikle de 10 ila 45 gün arasında sürecek olan davanın sonunda tarafların boşanmaları gerçekleştirilir. Elbette ki söz konusu olan süre tarafların bulundukları illerin yoğunluklarına göre de değişiklik gösterir. Bu duruma bir örnek verilmesi gerekir ise büyük şehirlerde yoğunluğun çok daha fazla olması nedeni ile boşanma davaları daha uzun sürecektir.

anlaşmalı boşanma davası

Taraflar anlaşmalı olarak boşanma kararı aldıkları zaman anlaşmalı boşanma davası süreci hakkında da yeteri kadar bilgiye sahip olmaları gerekir. Bu sürecin en kısa süre içerisinde tamamlanmasını sağlamak adına gerekli olan husus ise çok açıktır. Tarafların kesinlikle boşanma davasını hususa uygun bir şekilde açmaları gerekir. Bu boşanma davalarının hukuki niteliklerinin oluşturulmaması durumunda da davanın süreci istenmeyen şekilde uzayacaktır.

Anlaşmalı olarak en kısa süre içerisinde boşanmak isteyen tarafların yaptıkları en büyük hatalardan bir tanesi de mahkeme esnasında mahkemenin hakiminden anlaşmalı boşanma davasının hükümlerine müdahale etmesini istemeleridir. Lakin bu durum kanun gereğinde mümkün değildir. Anlaşmalı boşanma davası esnasında mahkemenin hakiminin görevi sadece protokolün hukuki niteliklerine uygun olup olmadığını denetlemesidir. Yine velayetin kimde olacağı, mal rejiminin nasıl tasfiye edileceği ve nafakanın ne kadar olacağı gibi konularda mahkeme hâkimi herhangi bir şekilde hükümde bulunmayacaktır. Belirtilen sebeplerden dolayı da üzerinde anlaşma sağlanmadan insanların anlaşmalı boşanma davası açmaları da bir yere varmalarına engel olacaktır. Anlaşmalı boşanma davası bu durumlarda çekişmeli boşanma davasına dönecektir.

Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer sorusu da bu süreç içerisine yer alan tarafların en çok merak ettikleri konulardan birisidir. Bu boşanma davalarının süreci her iki tarafı da psikolojik olarak belirli ölçüde etkileyecektir. Söz konusu olan boşanma davalarında tarafların boşanma, nafaka, tazminat, velayet ve mal rejiminin tasfiyesi gibi pek çok konuda uzlaşmaya gitmek adına uğraş verilir. Eğer bu tür durumlarda taraflar arasında uzlaşma sağlanamamış ise bu kez süreç daha uzun sürecek ve adil bir yaklaşım için süreç daha da uzayacaktır.

Çekişmeli boşanma davalarında mahkeme öncesinde gerekli olan dileklerin tamamlanması, istenilen delillerin toplanması ve tanık dinlenmesi gerekli hükümlerin yerine getirilmesini sağlar. Tabi ki bahsi geçen durum belirli bir süre alacaktır. Bu nedenle de çekişmeli boşanma davası anlaşmalı boşanma davasına göre daha uzun sürecektir. Çekişmeli boşanma davaları da davanın açılması, mahkemenin davayı kabul etmesi ve mahkemenin sonuçlanması ile toplamda 300 gün sürer.

Davanın ne zaman sona ereceği tamamen süreç ile beraber şekillenir. Aynı zamanda davanın nerede açıldığı da davanın sürecini direk olarak etkileyen faktörler arasında yer alır. Bu duruma bir örnek verilecek olunursa Ankara ve İstanbul gibi metropol şehirlerde yoğunluk nedeni ile süreç daha uzun olabilir. Özellikle de büyük şehirlerde belirlenen dava gününde davaya bakan mahkeme hakiminin belirli sebeplerden dolayı duruşmada hazır olmaması nedeniyle de bu davalar uzayabilir.

Evlilikleri boşanma aşamasına gelmiş olan çiftlerin bu süreç içerisinde hukuksal olarak haklarını korumaları gerekir. Çekişmeli boşanma davası süreci içerisinde hatalı karar vermemek bir hayli önemlidir. Bu süreç içerisinde taraflar psikolojik olarak etkilenirken yanlış kararlar vermeleri de mümkün hale gelir. Böyle bir durumda yanlış karalar vermemek adına sürecin doğru bir avukat ile birlikte yönetilmesi de bir hayli önemlidir. Bazı durumlarda insanlar sürecin çok uzun olmasına dayanamayarak anlaşmalı boşanma davası protokollerini bile kabul edebilir. Böyle bir durumda tarafların haklarından vazgeçmeden kesinlikle doğru şekilde ilerlemeleri gerekir. Süreci en sıkıntısız biçimde tamamlamak isteyen kişilerin ilk olarak çekişmeli mi yoksa anlaşmalı olarak mı boşanacaklarına karar vermeleri gerekir.

İzmir boşanma avukatı için https://www.vuralaltun.com/izmir-bosanma-avukati/ sayfamıza göz atabilirsiniz.